Böcekli Yazı

Ateşböceği mevsimdeyiz. Dostoyevski’nin ‘beyaz geceler’i henüz gelmedi ama kasvetli akşam karanlıkları, parlement mavisine dönüşmeye yüztuttu. Oktay Rifat’ın “Dut” şiirindeki büyüleyici gökkubbe ışıltılarının eli kulağında:

“Binsem dalına da sallasam ağacı / Yıldızların dökülüverecek, Gece.”  

Sanki milyarlarca canlı, içlerindeki sevgi tözünün ateşi, saf yüreklerinin ortak gücüyle “Tanrım, yap bize bir güzellik!” diye haykırıyor da Dünya bir şiir gezegenine evriliveriyor gibi.

En şiirsel canlı türlerinden ateşböceği, gece uçarken saçtığı ışıkla dişisini çağırırmış. Erkeğin ışığının yanıp sönme dizemi (ritim) de dişiyle arasındaki ortak dilin sözcükleri sanki.

ŞİİR KARIN DOYURMAZ (!)

Ama şiir, şiirsellik, romantizm de bir yere kadar (!) Ateşböceği, aynı ışıldama dizemiyle kurbağalara, “Beni yemeye kalkışma; çünkü, tadım acımtırak!” iletisi yollarmış.

Yanıt: “Vırak vırak, sonun ne olacak bak!” Derken kurbağa, upuzun, yapışkan diliyle tek hamlede yakaladığı ateşböceğini çiğnemeden yutuverirmiş.

Kimi kurbağalar o kadar çok ateşböceği yermiş ki sonunda onun gibi ışık saçmaya başlarmış; yanılmayın!

Öte yandan, yine içinde bulunduğumuz mevsimin gereği ‘alacakaranlıkta ortaya çıkan’ mayısböcekleri de ilginç. Onlar da (29) ekim – (19) mayıs arasında ‘hep aynı yönde’ yatarak gelişirmiş. Öyle ki kozasını terk ettiği hâlde ‘evrimini tamamlamamış’ olan mayısböceği, uyurken yatış yönünü değiştirirseniz hemen uyanıp eski yönüne dönüverirmiş.

Böcekler dünyasında iyi kötü, acı tatlı neler var, görüyorsunuz…

Ya da ne bilelim, görmüyorsunuz!

“LONDRA’YA MÜSLÜMAN BAŞKAN”

Medyamız, Pakistan asıllı İngiliz Sadık Han‘ın Londra belediye başkanı seçilmesi haberini, benzer başlıklarla verdi:

“Londra’ya Müslüman başkan”

Dinden başka referans bilmeyen siyasetçilerin söylemi bizi de mi etkiliyor? Haberde, çok gerekmedikçe dinsel kimlik öne çıkarılmaz. Adam tanrıtanımaz olsaydı onu da mı başlıkta belirtecektik!

Bizce, “Londra’ya Pakistanlı başkan” denmesi daha doğru.

Bir de yeni başkanın adını, “Sadiq Khan” diye yazan gazete ve TV’lerimiz var. O da yanlış. Latin Abecesi dışında abece kullanan uluslara ait adlar, Türkçe okunuşuna göre yazılır. Pakistan’da Urdu Abecesi kullanılıyor. Bu yüzden söz konusu kişinin adını “Sadık Han” diye yazmalıyız. Mısır asıllı ünlü ABD’li aktörün adını Batılıların Omar Sherif, bizim ise Ömer Şerif yazdığımız gibi…

GRAM GRAM ‘EPİGRAM’

Antik Romalı şair Martialis / Sabrını taşıran sapkına haykırdı: / “O suyu kirletmeye popon yetmez / Kafanı daldır Zoilus, kafanı”!