Beyoğlu; önce Osmanlı’nın sonra da Türkiye’nin Batılı yüzü, çağcıl kültür / sanat merkezi. Bu ilçemizin gözbebeği Taksim Meydanı da alçakgönüllü ama anlamlı Cumhuriyet Anıtı ile Atatürk Türkiye’sinin simgelerinden. Daha doğrusu öyleydi. Artık değil.
.
Pandemi yasaklarına karşın dün, binlerce kişinin kıldığı cuma namazı ile Taksim Camisi ibadete açıldı. Cemaat, sanki özellikle meydana yayıldı. İstanbul’un fethinin 568’inci,Taksim’deki tarihsel Gezi Parkı Direnişi’nin de sekizinci yıldönümünde…
AKP Türkiye’sinin simgelerinden biri şimdi bu cami.
.
ŞART MIYDI?
.
Gerçek dindarlara, elbette sevgimiz, saygımız sonsuz.
Ama, Taksim Camisi bir gereksinimi karşılamakta mıdır?..
İstanbul Müftülüğünün verilerine göre, Taksim Camisi yapılmadan önce Beyoğlu’ndaki toplam cami ve mescit sayısı 99’du (yazıyla doksan dokuz).
Üçü, İstiklal Caddesi’nde olmak üzere yalnız Taksim ve dolayında hepsi şu an da ibadete açık olan 10 cami ve mescit (*) vardı.
Taksim’in dönüştürülmesi, tabii ki bundan da ibaret değil.
Biliyorsunuz; yine Taksim’deki, ülkemizin yüzakı Atatürk Kültür Merkezi (AKM) yıkıldı. Onun yerine 10 Şubat 2019’da temeli atılan sözüm ona ‘yeni AKM’nin iki yıl içinde hizmete gireceği açıklanmıştı.
Üzerinden neredeyse iki yıl, dört ay geçti ama ses seda yok.
(AKM’nin adında “Atatürk”ün yer almasına da aldanmayın! En azından uygulamadaki açılımı “Arap Kültür Merkezi” olacaktır.)
.
SIRADA “TOPÇU KIŞLASI” MI VAR?
.
Öte yandan, yine Taksim Gezi Parkı içindeki 1940 yılında yıkılan Topçu Kışlası’nın yeniden yapılmak istendiği zaman zaman dile getiriliyor.
Burası, yakın tarihimize “31 Mart 1325 (Miladî takvime göre, 13 Nisan 1909) Vakası” olarak geçen “köktendinci ayaklanması”nın merkezi.
Eğer o da yapılırsa “bir taşla kaç kuş birden vurulmuş” olacak, varın siz hesaplayın.
Şair İlhan Berk’in dizesindeki çığlık gibi:
“Kuşlarını alıp gidiyor gök.”
.
(*) Taksim ve çevresindeki cami ve mescitler: Ali Bey Mescidi (Sahne Sokak), Ekmekçibaşı Ali Ağa Camii (Firuzağa Mahallesi, Ekmekçibaşı Sokak), Emin Camii (Sururi Mahallesi, Ağahamam Caddesi), Hüseyin Ağa Camii (İstiklal Caddesi), Kamer Hatun Camii (Tarlabaşı Bulvarı), Kazancı Ali Ağa Camii (Kazancı Yokuşu), Muradiye Camii (Âşıklar Sokak), Sirkeci Mustafa Ağa Camii (Sıraselviler Caddesi), Taksim Mescidi (İstiklal Caddesi).
.